Investigatie sectoriala e-commerce

Investigatia sectoriala in e-commerce

– posibile consecinte pentru “jucatorii” din on-line –

 In mai 2015, Comisia Europeana a declansat o investigatie sectoriala in domeniul comertului on-line[1]. Pe baza informatiilor culese in cadrul investigatiei, Comisia          intentioneaza sa testeze in ce masura comertul on-line intre state membre UE este afectat de limitari comerciale impuse pe criterii geografice. Exemple in acest sens sunt practicarea, in mod nejustificat, de catre un retailer on-line de preturi diferite pentru acelasi produs in functie de nationalitatea sau rezidenta consumatorului care a comandat produsul respectiv, refuzul de a vinde on-line catre consumatori din alte state membre sau blocarea accesului clientilor din alte state membre la site-uri de vanzari on-line dedicate unui anumit teritoriu. In vederea desfasurarii investigatiei, Comisia Europeana transmite solicitari de informatii catre mai mute persoane si societati comerciale care au un rol esential pe lantul vanzarilor on-line, incluzand producatori, furnizori, distribuitori si retaileri de produse cum ar fi, in principal, electrocasnice, produse de incaltaminte si vestimentare. Comisia Europeana va  emite un raport preliminar care va fi facut public pentru consultari la mijlocul anului 2016 si isi propune sa emita raportul final care va contine concluziile investigatiei in primul trimestru al anului 2017.

Atat societatile care au primit solicitari de informatii de la Comisie in cadrul investigatiei, cat si societatile care nu au primit astfel de solicitari, pot fi afectate de concluziile raportului de investigatie (Raportul) din doua perspective: (i) concluziile Raportului pot conduce la declansarea unor investigatii individuale in masura in care denota indicii ca anumiti actori economici recurg la practici anticoncurentiale prin care este afectat comertul cross border[2];  si/sau (ii) poate propune modificari legislative menite sa elimine sau sa limiteze astfel de practici, de exemplu modificari ale Directivei Europene privind Serviciile[3].

Actorii economici care se simt vizati de investigatia sectoriala se tem cel mai mult de posibilitatea declansarii unor investigatiei individuale impotriva lor, avand in vedere ca amenzile care pot fi dispuse de autoritatile de concurenta sunt de obicei mari si pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctionarii. Amenzi se pot aplica pentru distorsionarea comertului on-line intre state membre (cross border trade) ca urmare a unor  intelegeri (acorduri) sau al unor decizii ale anumitor asociatii profesionale. Din comunicatele Comisiei, rezulta ca investigatia va pune accent pe analiza acordurilor de distributie incheiate pe lantul de vanzari on-line. Actele si deciziile unilaterale ale unor societati comerciale  care nu detin o pozitie dominanta pe piata unui anumit produs sau serviciu si care au avut ca efect masuri de geo blocking nu se sanctioneaza prin prisma legislatiei concurentei. Notiunea de intelegere include atat intelegeri exprese, cat si intelegeri tacite intre diverse societati implicate in practici anti concurentiale.

Investigatii individuale impotriva unor societati din Romania pot fi declansate, ca urmare a investigatiei sectoriale, fie de Comisia Europeana, fie de Consiliul Concurentei si, in cazuri specifice chiar de autoritati de concurenta din alte state membre UE, in virtutea principiului cooperarii intre institutii, respectand principiul autoritatii care este “cel mai bine plasata” sa initieze o investigatie.

In acest context, este foarte important ca societatile care se simt vizate de potentiale investigatii individuale sa trateze cu maxima atentie posibilitatea de a solicita clementa de la autoritatile de concurenta, ceea ce poate conduce la obtinerea unei imunitati de la plata amenzii sau a unor reduceri substantiale din amenda. Pentru a obtine imunitate la plata amenzii, societatile care se simt vizate de sanctionate in cazul unor investigatii individuale trebuie sa fie primele care sa prezinte probe care sa ajute autoritatile de concurenta sa decida deschiderea unor investigatii sau sa sanctioneze incalcari ale legii concurentei. Avand in vedere ca mai multe autoritati de concurenta ar putea avea competenta sa deschida investigatii individuale ca urmare a concluziilor Raportului, societatile care vor sa beneficieze de clementa ar trebui sa depuna cereri de clementa la toate autoritatile de concurenta care ar avea competenta sa conduca investigatii individuale ca urmare a investigatiei sectoriale. Speta este cu atat mai delicata cu cat Comisia Europeana accepta cereri de clementa doar pentru dezvaluirea unor carteluri (intelegeri intre concurenti), Consiliul Concurentei acorda clementa si in cazul intelegerilor verticale care au ca obiect restrangerea libertatii cumparatorului de a-si determina pretul de revanzare. Oportunitatea formularii unor cereri de clementa, conditiile in care se poate solicita dar si urmarile sale trebuie analizate de la caz.

[1] Comisia Europeana poate declansa investigatii privind anumite sectoare ale economiei in situatiile in care evolutia comertului intre statele membre ale UE, rigiditatea preturilor sau alte circumstante ofera indicii despre o posibila distorsionare a concurentei, in temeiul Articolului 17 din Regulamentul CE  1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea in aplicare a normelor de conduita prevazute la articolele 81 si 82 din Tratat.

[2] Comisia Europeana a decis declansarea unor astfel de investigatii ca urmare a unor investigatii sectoriale in domeniul energiei electrice si farmaceuticelor si a impus sanctiuni usturatoare.

[3] Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne.

Acest material este protejat de drepturi de autor apartinand autorului conform prevederilor Legii 8/1996, antrenand consecintele legale prevazute in lege, inclusiv in actele subsecvente si jurisprudenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *